Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó nuair a bhí Domhnall Ó Connail ann do bhí beirt garsún ag iasgach. Nuair a bhí duine acu ag seasamh ar an bport do shleamhnuig a cos agus do thuith sé isteach sa loch. Do bhí sé istigh ar feadh tamall agus do thóg an duine eile amach é. Nuair a bhí sé ghá tógaint amach do cuaidh an slat isteach na shuil agus do caithfeadh an tsúil a thógaint amach as. Nuair a bhí fear na leath súl go maith do sheirbheáil sé an fear eile. Annsan dubairt Domhnall an fear do caitheamh isteach airís agus dá bhfeadfadh sé é féin do thógaint amach gan aon congnamh go ndíolfadh an fear eile é. Ní dhéanfadh fear na leath shúl é agus dfán sé gan aon arigead.
    Pádraig Ó Cinnéide
    Fuair ó shean-duine é i mbaile an bhodlaerigh , Lios Póil . a aos , os cionn 70 bl.
    Tá Pádraig féin 86 bliadhna . Feirmeoir beag . Níor fhág sé baile na Cúirte ; a baile féin riamh. Gaedhilgeoir maith , ach níl buadh na seanchaidheachta aige.
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity
    Pádraig Ó Cinnéide