Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí tighearna talmhan ann agus bhí gearrán ins an bpáirc aige. Do lean an searrach an gearrán i gcomhnuidhe. Dubhairt an tighearna talmhan gur leis féin an searrach. Chuadar ós cómhair na cuairte. Fuair an breitheamh an láir, an searrach, agus an gearrán. Do lean an searrach an gearrán arís agus dubhairt an breitheamh gur leis an tighearna talmhan í.
    Lá amháin in ndiaidh sin bhí an breitheamh ag siubhal amach Bóthar na Trágha. Chonnaic sé fear ag iasgaireact ins an bpáirc
    "Tuige bhfuil tú ag iasgaireacht ins an bpairc"
    "Tá sé chómh ciallmhar" arsa an bhfear "mar searrach i ndiaidh gearráin"
    Tháinig náire ar an breitheamh. Do ghlaoidh sé an tighearna talmhan agus an fear bocht ós cómhair na cuairte arís agus tugadh an searrach don bhfear bocht.

(147) Geibheann an capall bás an fhad is bhíos an fear ag fás.

(148) Ballaí fuara a gníos bean an tighe suarach