School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    abhaile annsin. Nuair a bhí an fear ag dul a chodladh déir sé, "Chúlas dá fhéad aréir acht ní closaim acht ceann anóst." Lá ar na bharac chuir sé na beithighidh isteach na ngarrdha na bhfathach. Bha gearr gur tháinig fathach amach agus dubhairt "is tusa a mharbhuigh mó bheirt dreabhacha." "Is mé agus mharbhóchadh mé tusa freisin" arsa an gasúr. An cead corr chuir sé an fathach go dtí na ghluine ar an dara córr go dtí na bhasta agus an tríomad corr do dtí na lugán a bhrada. D'iarr an fathach párdún acht ní bhfuair. Nuair a bhí an fear ag dul a codlad déir sé "Chúlas féad amhain aréir acht níor chúlas ceann ar bith anocht.
    ?Dhidhthe? lá ar na bharac chúaidh an gasúr ar cuairt. Chuala sé go raibh inghin an ?ro? rí le n-ithe ag iol-pheist a tagach gac ceadíudh bliadhain. Déir sé leis féin go sabhaileach sé í.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes