Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. na Gaillimhe
Meleachlán Mac Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tráthamhail go leór bhuail sé an doras isteach ag dul fa na gréine agus an fainne in a ghlac aige. D'fhiosruig an sean-fheairín dhó a bhfúair sé an fáinne. O! fuair ar seisean agus beag an beann dom é a fhághail". "Tá go maith" ar seisean. Shuidheadar beirt cun teineadh agus chaitheadar an oidhche ag deanamh ceóil agus ag damhsa.
    Maidin lá ar na mháireach nuair a d'éirigheadar d'fhiafruigh mac an riogh don t-sean-fheairín céard a chaithfidh sé a dhéanamh an lá sin. "Fan go fóill" ar seisean agus chuaidh sé amach agus fuair sé cléite circe. "Seo" anois ar seisean "cuir brat ar an stábla sin thoir leis an gcléite sin "Dona go leór" arsa mac an ríogh agus chuaidh sé amach agus bhain sé píosa den chléite le cur ar an teach agus nuair a thóg sé in a láimh dhó d'imthigh an chuid sin le gaoith. Bhí sé mar sin aríamh go h-am dinnéir go dtáinic an t-inghean le na dhinnéar aige. "Seadh" ar sise "cé mar tá tú ag déanamh". "Go dona" ar seisean. "agus nach bhfuil aon phíosa den chléite agad" "Ó! tá" ar seisean ag teasbáint piosa dí. "Tá do dhóthain agad" ar sise. Rinne sí dhá phíosa dhé agus leag sí piosa ar gach binn
    AT0313: The Girl as Helper
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)