Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. na Gaillimhe
Meleachlán Mac Gairbhín

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh na daoine ag déanamh cáca de coirce fadó. Mhilfidís le bró é. Níl bró ar bith ins an áit anois. Ach bhí siad ann cúpla bliain ó shoin nuair a bídís ag déanam an fuisge. Se an chaoí a milfidís an coirce bhéadh dá bró aca agus iad leagta ar siol aca. Bhíodh píosa maide aníos as ceann aca. Bhéadh beirt aca i ngreim ins an bpíosa mhaide agus iad dá chur timcheall Caithfeadh duine aca lán a gloice síos ins an bpoll a bhíodh í lár an bró agus bídís dá casadh go mbeadg sé milte. Nuair a bhéadh sé milte aca annsin beadh sé ag tuitim amach as an mbró.
    Bhíodh na daoine ag déanamh go leór bocstí as fataí. Sé an caoí a ndéanadh siad an bocstí Bíodh píosa stán aca agus chuireadh siad go leor poill ann le tairre. Chuirfeadh siad i bhfastógh i bpíosa chlár é annsin agus bídís ag sgríobadh
    1. táirgí
    Pádraic Ó Corraidhín