Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhfolach sa ngabhar an uair sin bhiodh olann ag fás ar an gabhar, chraith an gabhar i féin agus ní ghlacadh sí lé h-Iosa agus beigin de Iosa imtheacht leis. Annsin chuaidh Mac Dé i bhfolach sa gcaora agus ghlac an chaora leis. Annsin dubhairt sé leis an gcaora Fágaim - se clúdach na h-oidhche 'S bréaghtha an lae - saoire ort ar seisean leis an gcaora. O soin i leith ta an olan ar an gcaora agus an fionadh ar an gabhar. Bíonn pluideanna orrainn san oidhche o'n olainn agus cultacha agus bainíní geala sa Samhradh no lá Saoire. O shoin i leith ni maith leis na daoine an olann a chur sa bhfionadh. Dá n-diiolfadh daoine caora ní chuirfeadh siad an airgead na caorach i mbo no i muic. Sé sin ní cheannoch siad bó no mhuic ar luach an caora.
    Mícheál Breathnach
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe