Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Nuair a thagann Féil Mártan i Mí na Samhna.

Nuair a thagann Féil Mártan i Mí na Samhna, marbhuigheann bean an tighe coileach óg no dhá coileach. Go minic bíonn na coileacha sin gortha ó'n Márta roimhe sin agus tugtar coileacha Mártan ortha, mar gealtar go Naomh Maírtín iad. Dóirteann bean an tighe fuil na gcoileach i n-aice an dorais. Annsin tagann gach duine de mhuinntir an tighe agus cuireann siad a n-ordóg ins an bhfuil agus déanann siad comhartha na croise ar a mbaithis leis. Fágann siad annsin é no go n-imthigheann sé uaidh féin. Annsin glantar na coiligh agus baintear asta agus bruithtear iad i gcóir an t-suipéar, ithtar an fheóil agus óltar an t-an-bhruith.
    Ta sean-rád ann a deireann
    Tógfaidh Mairtín a chuid am ar bith roimh an Féile acht ní thógfaidh sé ina dhiad sin é.