Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Bhí fear dar bhainm Tomás Ó Maille sean athair na Mailleach seo ata ann faoí lathair. Bhí sé bocht nuair a bhí sé ag tógailt a muirghinn. Bhí sé lá breagh beart fraogh. Tháinig sean-fhearín go dtí é nach bhfaca sé roimhe sin ariamh. Dubhairt sé leis dá ndéanfadh sé an rud adéirfeadh sé leis nach bhfeiceadh sé aon lá boichteanais arist choidheann. Tá inghean rígh na Frainnce tin ars an sean-fhearín leis. Tá sé ag cinnt ar dhochtuir ar bith i a leigheas agus leigheasa tú í má dheanann tú an rud a déarfad me leat. Fáigh reidh tú féin anois agus tabhair dochtuir.
    Connamara ort féin. Tá sí thuas i mbarr an tighe i bpalás an Riogh agus beidh tuas chomh luath leat agus seo sámh dhuit agus bainnfhe tú an cloigeann dí agus na fag aon duine istigh
      1. cleachtas an leighis
    Mícheál Breathnach