School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. (continued from previous page)
    Bhfolach sa ngabhar an uair sin bhiodh olann ag fás ar an gabhar, chraith an gabhar i féin agus ní ghlacadh sí lé h-Iosa agus beigin de Iosa imtheacht leis. Annsin chuaidh Mac Dé i bhfolach sa gcaora agus ghlac an chaora leis. Annsin dubhairt sé leis an gcaora Fágaim - se clúdach na h-oidhche 'S bréaghtha an lae - saoire ort ar seisean leis an gcaora. O soin i leith ta an olan ar an gcaora agus an fionadh ar an gabhar. Bíonn pluideanna orrainn san oidhche o'n olainn agus cultacha agus bainíní geala sa Samhradh no lá Saoire. O shoin i leith ni maith leis na daoine an olann a chur sa bhfionadh. Dá n-diiolfadh daoine caora ní chuirfeadh siad an airgead na caorach i mbo no i muic. Sé sin ní cheannoch siad bó no mhuic ar luach an caora.
    Mícheál Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway