School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Bhí baintreach ann fadó agus ní raibh aice ach aon mac amháin. D'fhan sé ins an gcliabhán an fead fiche bliadhain agus níor fhás sé chor ar bith. Aon lá amháin chuaidh an mháthair amach agus nuair a tháinig sí isteach, bhí sé in-a shuidhe agus é in-a fhear mór millteach. "Tá mé caillte leis an ocras a mhaime" a deir sé. "Teirigh amach agus tabhair isteach caora dom go n-íosfaidh mé î". Nuair a bhí an caora ithte aige chuir sé a mháthair suas ar a dhruim agus thug sé suas go dtí an céardcha i. Dubhairt sé leis an gabha maide laimhe a dhéanamh dhó. Rinne an gabha sin dhó. Nuair a bhí sin déanta aige rug sé air agus rinne dhá beith dhe. Mar a ndéanfaidh tú maide maith láidir dhomsa adeir sé leis an gabhainn brisfidh mé an céad ceann eile ar do chloigeann. Nuair a bhí an dárna ceann déanta ag an gabha rug an
    AT0650**: The Strong Youth
    Mícheál Breathnach