School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Bhíodh bean ag dul thart ins an áit seo fadó agus thugadh na daoine an Chailleach Bhéarach uirthí. Ní raibh fhios ag aon-duine cérbh as í nó ce h-í fein. Bhí sí na Cailleac mór láidir agus bhí go leor eolas aicí i dtaobh talmhan agus rudaí eile a bhaineas leis na daoine.
    Deir daoine gurab as Conndae Cill Dara í. Bhí sí ina tógha spealadór. Is beag fear a bhí san áit a bhí chomh maith léithe ag bainnt fhéir. Bhí fear ins an áit seo agus bhí sé ina spealadór maith. Chuir sé gheall leis an gCailleach Bhéarach go mbainfeadh sé níos mo féur ná í agus go mbainfeadh sé na cosa di leis an speal agus iad a bheith ag coimhlint lé na chéile i bpáirc an fhéir. Chuir sise geall leis nach mbainead sé a cosa di fhéin. Chuir an fear biorranaí iarrain roimpí i n-gan fhíos
    AT1090: Mowing Contest
    Éamonn Breathnach