School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Sean sgéal
    Chuaidh Goll, Conán, Diarmuid agus Oscair amach ag fiadhach lá. Chuadar achar fada as baile agus tháinig an oidhche ortha agus chuadar amugha. Chonnaiceadar solus uatha agus rinneadar air. Nuair a thainigeadar chomh fada leis an teach bhuaileadar ag an doras agus posgluigheadh lé sean-fhear é. Dubairt sé leob a dul isteach agus agus chuir sé ceád míle fáilte lé fianna na h-Éireann. Shuideadar síos agus leigeadar a sgíth. Tareís Tamaill Buail an sean fhear a dhá bois lé ceile agus tháinig beirt searbhóinte isteach. leagadar béile maith os comhair na bhfiann de chaoir fheoil muic feoil agus mairt fheoil agus fion agus dimthigheadar as amharc aríst. Annsin bhuail an
    Mícheál Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway