Scoil: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. na Gaillimhe
Donncha Mac Suibhne

1. Sgurach Glionnáin
    Bhí fear mór láidir ann uair amháin. Tógadh i nGlionnán é. Sé an sloinneadh a bhí air ná Neachtain. Do bhíodh sé ina chomhnaidhe faoi sgailp.
    Lá amháin chuaidh sé síos go Tula Ciadhan. Thug sé seacht gcinn déag de ghabhair ar a dhruim leis. Thug sé bullán leis lá eile. Bhí abha le treasnughadh aige. Do léim sé thar an abhainn agus an bullán ar a dhruim aige.
    Bhí abha in aice na Sgailpe in a raibh sé ina chomhnaidhe. D'itheadh sé na gabhair agus na bulláin a thógadh sé. Níor chuir sé salainn ar an bhfeoil ariamh. Do sháitheadh sé síos san abhainn é agus coinnigheadh an t-uisge úr é.
    Níor thaithnigh an obair seo a bhí ar siubhal ag Sgurach Ghlionnáin le na daoine. Chuireadar fios ar na póilínibh. Chuir na póilíní handcuffs air agus thugadar leó é. Nuair a bhíodar tamall ar an mbóthar bhris sé na handcuffs agus d'imigh sé abhaile.
    Oidhche amháin bhí fear ag tórruidheacht lóistín. Chuaidh sé isteach i dteach. Dubhairt muinntear an tighe leis "Fan annseo acht
    Maighréad Ní Chonchubhair
    Claídeach, Co. na Gaillimhe