Scoil: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. na Gaillimhe
Donncha Mac Suibhne

1. Scéal
    Sa tsean aimsir núair a thainich na Normánaigh go dtí an tír séo at dtús bhí na Flaithbheartáigh i gCúige Connacht rómpa. San am sin bhí na Flaithbheartáigh ar an taobh eile den loch ach cuir na Normanaigh troid orrtha agus béigin dóibh imtheact go dtí an taobh seo den loch. Níor a bfada annsin dóibh gur cuir na Normánáigh troid orrtha arís agus thugadar cath fíochmhar ar Cnoch Dubh píosa bheag taobh thiar de Cnoch Baile Núa, agus tá an ár ar cuireadh na dáoine a thuit san troid lé feicéal fós. Tá cloch mhór ós chionn an áit ar cuireadh iad agus sé an criuth atá ar ná cruth rotha. Lá dá raibh fear ag fíadhach ar an sliabh thuit sé agus chuaidh rud gear trí a láimh agus ceard a bhí ánn acht claidheamh agus é briste. Thosúigh sé ag rúpáil fáoi an gcloic údh agus bhí sé annsin gur chúala sé sgréach neamh-shaoghalra agus tháinich néall dubh ós a gcionn agus tháinich dorachadas ós chionn na talmhan. Tar-éis tamaill d’imthigh sé agus glan an spear aris. Deirtear dá mbeadh
    Tadhg Ó Réagáin
    Droim Chonga, Co. na Gaillimhe