Scoil: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. na Gaillimhe
Donncha Mac Suibhne

1. Ciste Óir i bhfolach
    Tá ciste óir i bhfolach i gCill na Raithnighe i bparáiste Mághcuilinn. Trí céad d’airgead na Spáinne atá ann. Tá na cait fíadháine ag tabhairt aire dhó. Bhí fear ag obair ann uair amháin agus fuair sé clúdach. Bhí rud sgríobhtha ar an gclúdach. Bhí sé sgríobhtha i Laidean.
    Chuaidh sé suas go dtí an sagart go léighfeadh sé dhó é. Do léigh sé é agus sé an mhíniú a bhí leis ná, “San áit a bhfuair tú é seo tá tuile ann”. Chuaidh an fear go Cill na Raithnighe aríst agus áthas mór air. Nuair a shrois sé an áit in a raibh sé ag obair ní fhéadfadh sé an spota a fhágháil amach. D’innis sé an scéal d’fhear eile. Tamall in a dhiadh sin chuaidh an fear sin dhá thóruigheacht. Fuair sé an áit agus bhí na cait fíadháine ann. Chuaidh sé abhaile le n-a ghuna a fhághail go sgaoilfeadh sé urcair leis na cataibh fíadhaine. Nuair a d’fhill sé leis an nguna ní fhéadfadh sé an áit a fhághail amach.
    Máire Ní Donnchadha a thóg síos
    Baile Coirce