Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal

Bhí gabha ann aon uair amhain. Ní raibh tada ag déanamh imnidhe dhó acht airgead. Bhíodh sé amuigh ar cuairt chuile oidche.

Sean-Sgéal
    Bhí gabha ann aon úair amháin. Ní raibh tada ag déanamh imnidhe dhó acht airgead. Bhíodh sé amuigh ar cuairt chuile oidhche. Aon oidhche amháin chuala sé sean-fear ag rádh go raibh éan tongantach [!] ag imtheacht thart timhcheall coille in aice leób agus duine ar bith a bhéarfeadh ar an éan agus a bhruidhfeadh é agus a sgámhóga a ithe bheadh píosa óir faoi na cheann gach maidin nuair a eireóchad sé. Bhí an fear bocht amuigh ó mhaidin go tráthnona ag faire ar an éan acht sa deireadh fuair sé í. Nuair a d'éirigh sé ar maidin lár na bháireach fuair sé píosa óir faoi na cheann. Ní fada go raibh sé chomh saidhbhear is go raibh sé in ann teach agus talamh a cheannacht dó féin. Mhair sé go suaimhneach go ceann tamaill. In
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Seán Mach Flanncada