Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Am an Drochshaoil - Leithscéal chun Mine
    Sa droch-shaoghal fadó, do bhí mórán de shaghasanna oibre puiblidhe ar siubhal. Sé an diobhaidheacht a thugtaí do's na daoine ná roinnt mine le bhreith leó abhaile mar bídh dóibh féin is dhá gchlainn.
    Ba gairidh Dia leó é mar mhin an uair sin. Ag déanamh bóithre nua an obair ba mhó do bhíodh ar siubhal aca. Do bhí fear ag obair ar bhóthar dhóibh ag briseadh cloch do chuireadh é. Ní raibh aon casúr aige ach níor chuir sin mairg puinn air. Do fuair sé smoothing [lion?], agus do suidhe air fliuch leis. Bhí ag cuir an lae chun chríoch ar aoibhinn dhó. "Buail fear chuige" Dar fiadh ar san fear agus iongadh air " is deas go leór an deall[r]amh oibhre ata ar siubhal anois agat? Dia Mich Ó, arsa an fear bhríste ná glach, is gan rion an a - mheairg leithsgéal chun - mine. A Mich-Ó sin é an fochal ata aca ó shóin.
    1. am
    Sochra Breathnach