Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Sean-Sgéal - Feasóg Gorm.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé an saidhbhir acht bhí aon lucht amháin air agus sin é go raibh feasóg gorm air agus mar gheall air sin tugadh "Feasóg Gorm" air mar leas-ainm. Tar-éis tamaill phós sé agus sgathaimh in a dhiaidh sin phós sé arís agus arís eile nó go raibh ochtar mná pósta aige acht ní raibh fhios ag aon duine beó ceárd a bhí sé ag déanamh le na mhnáibh.
    An lá seo casadh isteach i dteach é agus ní raibh sa teach acht bean agus bhí sí ina baintreabhach. Bhí dhá inghean léithe sa teach freisin agus bhí ann dúil ag na cailiní i saidhbreas agus phós duine acu é.
    Ní raibh siad i bhfad pósta nó gur dhubhairt an fear (Feasóg Gorm) go raibh air a dhul ar
    AT0312: The Giant‑killer and his Dog (Bluebeard)