Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

An Caiseal, Co. na Gaillimhe
P. Ó Lochlainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar báinne é. An leigheas le h-agaidh phian i do chluas: inniún rósta chuir isteach ann, nó poll a chuir i bpighinn agus braon ime leaghta leigint tríd an bpoll isteach sa gcluas. An leigheas le h-aghaidh crios-galar: gob ganndail bhan sáitheadh siar sa mhuineál agus trí sgréach a bhaint as. Deirtear go bhfuil leigheas i bpáiste nach bhfaca a athair ariamh freisin le h-aghaidh an chrios-galar.
  2. Gheibidís inniúin rósta le h-aghaibh cluas tinn. Nuair a bhíodh druim tinn aca an leigheas a bhíodh aca an seachtadh mac siubhal suas agus anuas ar an druim. Páiste a mbíodh crios-galar air gheibhidís gandal bán gan aon cleite dubh, chuiridís gob an ghandail i mbéal an páiste go ndéanadh sé trí scréach agus annsin bheadh sé go maith: sin, nó páisde nach bhfaca a athair ariamh. Gheibhidís cupóg le h-aghaibh dógadh neantóige
      1. cleachtas an leighis
    Cáitlín Seóige