Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

An Caiseal, Co. na Gaillimhe
P. Ó Lochlainn

1. Sean-Ceárdanna.
    Tuairm is céad blain ó shoin dhéanadh na daoine thart annseo a gcuid rudaí féin. Bhíodh cléibhthe déanta as slat aca. Bhídís i ndon na slat seo a lúbadh.
    Dhéanaidís coinnle as luachmhair. Bháinidís an croiceann de'n luachmhair, agus saitheadh siad i sugha caoir-fheola iad. Bhíodh coinnleóirí áirithe i gcóir na coinnle seo aca. Tá cuid aca le feiceál annseo fós. Bhídís déanta as adhmad agus tairgní saithte isteach ionnta le breith ar an gcoinneal.
    Bhí cealp déanta thart annseo uair amháin. Bhí lín-éadach ann freisin. Ag bun Cnoc Na Ceardchainn rinneadh geataí i gceardcha ann. Tomás Ó Gaora a bhí ar an ngabha.
    Caitlín Seoige
    Sraith Sháile, Co. na Gaillimhe