Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0061, Leathanach 0148a

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0061, Leathanach 0148a

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chaithfí na h-urchair leis agus mar sin níor mhór an taobh ó dheas a bheith ana-láidir in agaidh urchair dá dtagadh aon long chogaidh ar an gCuan. Tá doras árd ó thuaidh suas le ocht dtroighthe ó'n talamh. Tá dhá fhuinneóig air agus ráillí iarainn treasna ionnta mar nach bhféadfadh aon duine a dhul isteach ionnta.
    Tá leachta cloch suas go dtí an doras mar bíonn daoine ag dul isteach ann ag breathnú air. Tá bollta iarainn treasna in íochtar an dorais agus d'fhéadfá breith air agus tú féin a tharrainght suas agus a dhul isteach ann. Nuair a bheitheá san doras d'fhéadfeá an t-ionghantas isteach uait. É an-chruinn ós do chionn agus é an doimhin síos fút agus moirtéal caitthe ar an urlár. D'fheicfeá seomra roinnt beag isteach uait ar a dtugtaí an 'Blackhole' agus thall ar t-aghaidh fuinneóig isteach san mballa agus nuair a thiocfá isteach san bhfuinneóig sin bheadh staighre casta romhat le dul
    Ros an Mhíl, Co. na Gaillimhe
    Colm Ó Maoil Eoin