Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Uí Núthail agus tá sé an-mhór. Níl acht cúpla crann ag fás ann. An úsáid céadhna atá leis is atá san gceann eile. Cuirtear a lán naoidheanán ann:- duine aca do bheadh deirbhfhiúr de Chaitlín Níc Íagó a fuair bás sul a baisteadh í. Tá uaigh na bpáiste sin le feiceál fós. Ta féar deas bog ann acht ní itheann aon ainmhidhthe é nó ní threabhann Peadar é acht mar an gcéadhna.
    D'innis m'athair dom go raibh fear ann breis is 50 blian ó shoin agus bhí sgeach ag fás ins an bpáirc in aice a thighe. An
    bhliadhain áirithe seo bhí sé ag treabhadh na páirce agus bhain sé suas an sgeach. Ó'n uair a bhain sé í bhíodh fuil ag sileadh amach as i gcomhnuidhe.
    Nóra Ní Núthail
    Cluain Caoin Beag, Co. na Gaillimhe