Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tár éis an phósadh bhíodh an lánamhain agus na daoine eile ar rith rása agus bhíodh an fear a raibh bean aige ag iarraidh an bhuaidh a fhághail ar na daoine eile agus is iomhdha uair thuiteadh daoine agus bhídís gortuighthe go mór.
  2. D'innis m'athair an sgéal seo dhom. Tá se in a chomhnuidhe i hCill Craobhantaigh, ceithre míle ó Thuaim agus tá sé 60 bliadhna d'aois.
    Se an t-am a phósadh na daoine san t-sean-aimsir (tuairim is 75 bliadhna ó shoin) ná san am ó Nodlaf go Máirt na h-Inide agus tugadh "Suraft" air. Dia Luain agus Diardaoin na laetheannta ceart le daoine a phósadh, dar le na sean-daoine. Cúpla lá sul ar pósadh iad, thagadh an fear go dtí teach an chailín agus thugaadh sé í go teach duine eile agus d'fhanadh sí annsin go dtí lá an phósadh, sin pisreóg abhí aca. An spré a
      1. filíocht
    Teangacha