School: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Ciste Óir I bfolac.

De réir sean-scéil do chuala mé ó m'athair deireann go bhfuil ciste óir I bhfolach I ngonn Pádraig Ó Léim in aice le coill Cathair na n-Gappannis. Tá m'athair in a chomnuide I gCill Craobanta ceithre míle ar an taobh thuaidh de Thuaim. Tá sé 60 bliadhna d'aois./

Tá an gort suidhte i mbaile beag Cill Craobantaigh I bparáiste Cill Beinín tuairim ar ceithre míle ó tuaidh de Thuaim. Tá roint puill cruinn san talamh tuaigh ar dhá throigh déag thearna agus tá créafóg anois ar airde thart timeall ann. Tá leac mór mín i lár an cheapcaill agus faoi run tá an ciste i bfolach.

Creidtear gur chuir Rí Éireann i bfolach annsin é rud do tháinig na lochlannaigh go h-Éirinn. Bí faitíos ar an righ go nglacfadh na lochlannaigh é. Tug Pádraig Ó Reachtaire a fuair bás 10 mbliadhna ó shin agus é 80 mbliadhna d'aois, thug sé iarracht an chiste a fágáil ach fhaid is bhí sé ag niompar chuala sé ceol. Bí an ceol ag teacht i ngan dó de réir a chéile gur tháinig faitíos
    Seósaimhín Ní Chiapagáin
    Cill Chraobhanta, Co. na Gaillimhe