Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Sean-Cheárdanna
    D’innis m’athair fá na sean-cheárdanna seo dom. Seán Ó Ciaragáin a ainm agus tá sé in a chomhnuidhe i gCill Craobhantaigh agus é 60 bliadhna d’aois.
    San t-sean-aimsear nuair bhí éadach le déanamh ag duine dó féin bhí táilliúir i ngach mbaile beag agus thagad sé go dtí teach an dhuin a bhíodh an t-éadach le déanamh aige agus thógad sé anuas an doras agus suidheadh sé air in aice an soluis agus thoruigheadh sé ag fuaghái le snáth agus snáthad. Ní raibh aon inneall fuaghála aige an t-am sin, mar atá anois.
    Rinne na sean-daoine na coinnle fadó. Ar dtús fuaireadar cróigí ó’n bportach agus bhaineadar an craiceann uatha ach amháin píosa beag. Mheil siad gréis i slighe agus tharraing siad cróig amháin trearna é agus an rud céadna le gach cróig a bhí aca. Nuair bhí siad reóidhte bhí siad in a gcoinn
    Seosaimhín Ní Chiaragáin
    Cill Chraobhanta, Co. na Gaillimhe