Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Má ta daoine ag tosnú aon rud, ní maith leo é a thosnú ar Dia Sathairn mar cheapann siad go mbéadh sé i bhfád sul a mbéadh se críochnuighthe. Dá mbéadh duine ag fágáil tighe chun dul isteach i dteach nua, ní rachadh sé isteach ann ar Dia Sathairn ach
    rachadh sé ann ar Dia h-Aoine.
    Dá mbéadh duine ag cur fataí, chuirfeadh sé cúpla scoilteanna ar leith ar leath thaobh chun iad a chur ar Aoine Chéasta. Dá mbéadh siad ag cur fataí ba mhaith leo an obair a thosnú ar Dia h-Aoine.
    Ar Lá 'le Stiopháin teigheann na buachaillí thart ó theach go teach ag rádh amhrán. Tugann an bhean a'tighe pighinn dhóibh. Bíonn bosca acú agus dreoilín ins an mbosca.
    Ar Lá 'le Brighid teigheann na buachaillí fásta thart agus iad gléasta i sean-eadach. Bíonn gléas ceoil ag duine acú, agus
    Séamus Phléamonn
    Garrán an Chaisleáin Thiar, Co. na Gaillimhe