Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Ráthanna agus Liosanna
    Fuair mé an t-eolas seo ó mo pean siair -Miceál ó lungáin -atá is bliadna o soir,agus é ina cómnuide I gCluain Caoilbig , míle an an taob ó tuaid de baile mór tuama.
    Tá liosanna ins na h-áireanna seo a leanat- Tá ceann amáin i bpáirc muinnin béarlaig ceann eile i gCluain Caoilbig i bpáirc atá ag Peadar Ó Tnuiail ; agus an tríomad ceann i bpáirc muinín Úi Aois I gCluain Larcra , Cill Beinín. Bí ceann í bpáirc buide.-Lior s’Púca.uair amháin acu níl a pian le feiceál anoir.Bí crainnie iart timceall sir uair amáin. Cuma crúinn a bí sip.Tearr rean siarp Táróg Mic a bearlaig crann a bí ag fár in aice le líor s’Púca agus táinig fuil amac ar an gcrann. Níor mair ré i bfad in a siard sin.
    Áine Ní Bhriain
    Cluain Caoin Beag, Co. na Gaillimhe