Scoil: Cill Tulaigh (uimhir rolla 15166)

Cill Tulach, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá cnoc mór in aice le Caisleán Nuadh, agus ní tiubraidh mise aon ainm air ariamh ach Cnoc a Aifriann. Tá carn cloc in a bearr in a sort altóir de brígh gur leig an sagairt Aifreann ann, san am fadó, nuair a bhí na Pein Dlighthe in Éireann ní raibh ceadh ag muinntirna h-Eirinn dul ar Aifreann.
    Ní raibh eagla ag na sagart dul amach agus Aifreann a léigead in ait uaigneac cun Creideamh Caitiliceach (?) do coinnig in Éirinn. Is iomda sgeal do clos ceal (?) faoí na sagair, agus na Cnoca Mór. Lá amháin nuair a bhí sagairt ag leigeadh Aifreann d'ionnsuig na Sasanaigh é, agus bhí cros Iosa Criost in a lámh aige, agus d'arduigh sé an cros, agus dubhairt sé go raibh sé ag fágail bhás ar son Dé. Comh luath is a bhí sé ráidhthe aige, fuair sé guin d'ceann (?) de saigdiúir ar a druim agus fuair sé bás da bárr sin. Deirtear anois gur tóg na Sasanaig teac beag san áit sin acht an cead oidhche a d'fan siad ann táinic mí ád, agus droch-báil orra. Bhí plaitin(?) olna aige, agus lasad an
    Áine Ní Choileáin
    Tomás Ó Coileáin