Scoil: Cill Tulaigh (uimhir rolla 15166)

Cill Tulach, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Aimsear na "tans" a bhí ann bhí campa ag saighdiurí na h-Éireann tiar in aice Baile Briatán. Oidhche amháin cuaidh saighdiurí, agus comharsan amach ag siubhal, agus cé d'fheichfeadh siadh ach marcach-sidhe. Cuadhadar abaile i muinghin anama. Bhí sgeoin mór ar an saigdiúr agus an oidhche in a dhiadh sin d'iarr an comarsan, air teacht in einfeacht. Neis go bfeichfeadh siad an mbeadh an taidhbhse san áit úd, ac ní raibh sé ann, mar bhí ann oireadh sin faitchíos air.
    Fear misneamheail a bhí san comarsan cé ar bith, agus cuaidh sé ann in aonraith, agus nuair a bhí sé ag dul thar an áit údh, chuaidh an marchach side tar, agus labair an comarsan leis, agus dubhair sé, in anam Dé is béal na fuaige innis domh cé tú féin no céard tá uaith ar an bpoinnte léim sé anuas ón gcearall ag cainnt leis an gcomarsan. Is beag nár thuith sí i bfantais nuair a connaich sé cé a bhí lén a taobh, ach mar sin
    Áine Ní Choileáin
    Seán Ó Coileáin