Scoil: Garán (uimhir rolla 11721)

An Garrán, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    clúdach air. Tá doras ins an ceárdchain agus tá an doras déanta de ádhmad. Bhí athair Thómais i a gabhinn freisin. Do cuireadh an gabha leath crúd ar na beithidheachaibh fadó. Bíonn an gabha ag obair go cruaidh. Ní bhíonn saoghal deas aige. Bíonn uisge ins an iomar chun an t-iarann a fhuaradh. Bionn an iomar sin an-trom mar bíonn sé déanta de chloich. Bíonn guail aige mar ádhbhar teineadh agus bhíonn an teine sin go h-an te. Ní lasann na daoine an sórt guail sin ins na tighthe. Tá similéar ins an gceardchain leis an deatach a leigint suas. Déanann an gabha geataí. Cuireann sé deis ar céachtaí. Bíonn sé ag obair ins an ceardchain gach lá. Nuair a bhionn sé ag cur cruidh ar chapall bíonn cuid de na capall ag speachadh.