Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Ní mar a chéadhna na gníomhartha a ndéintear faoí gcúram na gcos: - Cupla maith bhlian ó shoin amuigh faoi'n dtuaith níor chaithidís bróga go dtí go mbéadh siad 'na tsean-fhearaibh áosta ar 50 mblian nó mar sin. Níl aon trácht againn faoí dhuine nár chaith aon bróga ariamh.
    Téigheann na leanbhaí indiu cosnocht ar feadh an t-Samhraidh. Nuair a bhíodh na páisdí amuigh faoi'n dtuaith ann le fheiceáil ní bhéadh bróg nó bútais ortha aon uair. Ní mar sin an gnáth san gcathair. Caithtear amach an t-uisce thar úsáid mar deirtear go mbíonn na cosa ag cur alluis go mór ná aon eile agus bíonn salach mór san uisge.
    Ní dhéintear mórán bróg san gcathair seo anois fá lathair. Déisightear mórán bróg ann amhlaidh. Nuair a chuirtear bróga chun déisiú bronntar ainmneacha spéisíalta ar san. Tugtar peast ar an gcuid a gcuirtear chuig phoill. Taoibhín ar an gcuid snaidhimh a gcuirtear do'n taobha na mbróg. Tá "heel-ball" ann saghas céire a gcuirtear chuig an snaidhimh. Tá bróga úir-leathair = pampooties = daoine ó Árann a chaitheann iad. Caitheann na daoine ó'n Tír fó Thoinn clogs.
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill