Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. Óir a bhí i bhfolach.
    Chuala mé na seandaoine a rádh go minic go raibh pota óir i bhfolach faoi crann a bhí ins an reilg. Dubhairt cuid dis na sean daoine gur óir a bhí ann. Dubhairt daoine éile gur coróin a bhí ann.
    Tháinic na daoine óga on áit agus chuaidh siad isteach san reilg ag lord an óir. Bhí sábhaim ag ceann des na fearaibh agus thosuigh sé ag géara ar crann. Ní raibh sé i bhfad ag obair nuair a fuair sé báis. Bhí an cainne sin ag dul ar aghaidh tríd an Cladach.
    Tháinic féar éile leis an obair ceadhna a dhéanamh agus fuair sé bas freisin. Tá an óir ann fos agus ní dheaca aon duine ag lorg é ó'n lá sin amach.
    Máirtín de Brún
    Fuair mé an scéal seo ó Bhean i Brún,