Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Feiceann na lacainn gach peist san oidhche níos fearr na sa lá. Taithnigheann an báisteach go mór leis na lachainn mar tagann na peistí amach. Sin é an tamh is fearr a breitheann siad na
    h-uibheacha freisin. Marbhuighthear cuid cuid acu mar na cearcaí. Seo é an caoi a glaodtar ortha, Faoit, Faoit agus Slacha, Slacha nuair a beithfeá dhá dtomáilt uair. Cuirtear (all) síos gach bliain agus tógann sé ceithre seachtmaine uata teacht amach agus ní bhíonn ach trí sheactmaine ar na rudaí eile ach amháin an gé agus an laca.
  2. Sé an caoi a glaodtar iad ná beaduig, beaduig. Tugtar coirce daobhta le nithe. Deirtear nach ceart uibheach d'aon sóirt a tabhairt go aon duine ó teac na cille
    P. O Coinceanainn
    Micheal O Coinceanainn