Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Nuair a blightear an bhó cuirtear an t-úachtar san croca (crock) gach oidhche agus fágtar annsin é go ceann cúpla lá. Annsin cuirtear san gcuinneóig é agus tosuightear ar an tim a dhéanamh. Cuinneóg le loithne atá againne.
    Seo é a pictúir.
    Tugtar an loithne ar an rud a cuirtear súas 'is anúas. Má tagann duine nuair a bhíos an maistreadh dhá dhéanamh is ceart dó dreas a dhéanamh chomh mhaith leis an té a bheadh dhá dhéanamh roimhe. Dá dtagfad duine a dearagadh a phíopa agus imteacht amach aríst thiubhradh sé an tim leis amach.
    Nuair a bhíonn an maistreabh déanta tógtar an tim le fó-cupán ná da cláiríní le h-aghaidh na h-oibre agus fagtar an bláthach sa gcuinneóig agus measgtar tré cácaí é agus má tá sé fairsing tugtar do na bainbh é.
    Pádhraig O Coincheanainn
    Micheál Ó Choinceanainn