Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar a teicheadh. Lá amháin bhí sé ag siubhal an bothar agus connaich sé fir óga láidre agus iad ag iarraidh meachain mhór a árdu. Bhí fios acu faoi Braonán de Borgo. Ní raibh siad in-dan agus an fear siubhal, "An bhfuil sibh indon é a árdu". Dubhairt siad nach raibh. Rug sé ar an gcloich agus dubhairt siad "Sé an deabhal céadna atá ann nó Braonán de Borgo as Eanach Cuain. Agus annsin chaith sé uaidh é. Bhí fhios aca annsin cé bhí ann.
    Gabhadh é agus trialadh é. Dithceannadh é ann sin agus bhí siad ann bhrónach in a dhiaidh.
  2. Tuille faoi Breandan De Borgó
    I Rinn na H-Airna a Mhair sé. Bhí fear eile i gCoiteanta dárbh ainm Aindriú Ó Cosgaire. Bhiodh síad i gcómhnuidhe an cáirdeamhail le chéile. Ach thuit easaontas eatorra agus níorbh fada gur báithead Aindriú san poll mór uisce atá síos i bhóithrín Aindí. Leaghadh an Milleán ar Breandan agus crochfaí é dá mbéirfeadh
    Cáit Ní Dhúbhláine
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe