Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Tá gnás ag buachaillí na h-áite seo dul amach ar oidhche Nodlag ó theach go teach ag cruinnigheadh airgid. Bíonn siad gléásta i léinteacha bána, hataí páipéir agus ribiní. Bíonn ramasaí aca fá na Fianna, agus na dhiaidh sin ceolann siad amhrán. Bíonn fear leobhtha le fiddeal, agus nuair a bhuaileann seisean toisigheann siad san a' dhamhsa. " Mummers " nó " Whiteboys " a bheirtear orra. Béarla a bíonn aca.
    Nuair a bíonn go leór cruinneasta aca, bheireann siad damhsa do mhuinntir na h-áite agus bíonn oidhche mhór aca. Bíonn go leór le h-ithe agus le h-ól, agus léigeann siad dobhtha damhsa leo go maidin.
    Téidheann daoine amach a mbaint fiogacha. Gnídheann siad préataí bruitín agus nuair a thigeann an duine go dtí'n doras sgairteann sé trí uair.
    " Gabhaighidh ar mbur nglúnaibh foscailighidh onbur súile agus leigigidh isteach Bríghidh "..
    Máire Ní Dhorráin