Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

inghean agus fág an teach."
    Shiubhail sé leis amach go deachaidh sé ag an mbeirt eile a bhí a' feitheamh (?) leis. "Chuaidh sibh isteach san teach sin agus bhain mise deich bpúnt ó chuaidh mé isteach," arsa seisean leó.
    "Maise mo muinis mo mhurnach orm," deir an fear óg, "agus chaill mise mo chúig phunta" agus dubhairt an fear eile an rud ceádna.
    "Och," arsa'n chéad fhear, "má's sin an chineál daoine atá ionnaibh ní shiubhalfaidh sibh níos faide liomsa."
    Thug sé a chúig phunta fhéin d'achan nduine aca agus shiubhail siad leo go dtáínig siad go cros-bhealach.
    "Siubhailigí libh anois: cha bhíonn sibh níos faide liomsa."
    Shiubhail sé leis go rabh an oidhche ann, an ghrian a' gol síos agus an ghealach a' teacht aníos. Chuaidh sé isteach i gcoill agus luigh sé ann go maidin.
    Brian Ó Dochartaigh
    Tulaigh na Dála, Co. Dhún na nGall