Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i nDumach-Mhór am amháin d'arbh ainm Seimi Heclar. Fear conafach a bhí ann agus bhí nighean aige dar ainm Nancie. Lá amhain bhí sé ag dul un' mhargaidh lé na mhuic agus nuair a d'éirigh sé ar maidin cha rabh sé geal agus bhí deifre air agus char amharc sé cáidé mar bhí a chuid éádaighe air agus goidé rinne sé ach an taobh shiar de na chuid brístí a chur i bhfos.
    D'imtigh sé 'na ' mhargaidh agus nuair a bhí sé ar shiubhal giota thuit sé. Nuair a d'éirigh sé shil go rabh sé gortuighthe, ach shiubhal sé leis.
    Sa deireadh d'éirigh sé geal agus nuair a tchídh Séimi na bristí phill sé na bhaile agus d'fhág a mhuc na dhiaidh agus sgairt sé lé Nancie go rabh sé socair sa deireadh. "Goidé tá ort?" arsa sise. "Och!" deir sé, "thuit mé agus tá shiar i bhfos.
    Maighréadh Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Dhún na nGall