Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Doigheadh cuid mhór toighthe i bhfad ó shoin, agus ba taisme a rinneadh é. Doigheadh teach i mBaile Thaobh Rusgaidh 60 bliadhain ó shoin. Teach Dorby Pheadar Uí Shiadhail a doigheadh. Bhí taobh-lafta sa theach aige fá choinne cothan a choingbheail sabhalta san Gheimhreadh. Acht oidhche amháín, tuitim na h-oidhche chuaidh sé suas na lafta le lampa chuartughadh rud éigin, cia bith seort siubhal a bhí air leig sé de'n lamp tuitim as a lámh agus bha ghoirid go rabh blaighre maith soluis san teach. Go h-adhmhail le Dia fuair sé fhéin anuas slán sabhailte. Chuaidh siad uilig amach na sráide annsin agus bhí'n teach uilig ag doghadh. Chruinnigh aicme daoine annsin le bucaidaí agus thoisigh a tharraingt uisge leis an teine a chur as, ach ní rabh maith ann, agus leis an sgéal a dheánamh níos measa, ní rabh a dhath uisge sa tobar. Bhí aca le dhul sios na locha, a bhí giota maith ar shiubhal uatha le uisge a fhaghailt leis an teine a chur as. Ní rabh maith ann bhí siad ro-mhall no bhí'n teach uilig ar theinidh. Sé Dia a bhí leobhtha nach rabh siad fhéin bruighte doighte.
    Tomás Ó Colla