Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall

Seiseadh
Ceann Droma

An Doinnean 1839
Oidhche na Gaoithe Móire

Ní bhfuil morán eolais le fághail fá dtaobh de'n oidhche mhór seo. Na sean daoine a rabh a bheagan no a mhorán d'eolas aca air tá siad marbh anois.
Bhí mo athair-mór ag innse do m'athaair-sa gur chualaidh seisean tráth éigin ar an oidhche mhór sin. Dhá lá sul a dtáinig an stoirm, bhí comhartaí le feiceal ins an aer, ní bhfacas an ghrian rith dhá lá ar chor-ar-bith. Bhí an tír an uaigneach, agus shíl na sean daoine a bhí beo san am sin go rabh deireadh an t-saoghal ann.
Sa deireadh thoirigh sé a dheánamh sgualtaí clocha sneachta tairneach agus soillseach, agus thoisigh an ghaoth a shéideadh go trom. Mhair an aimsir sin ceithre uaire fichead gan stad. Leagadh na ceadtaí toighthe, agus séideadh an ceann de'n cuid eile aca, agus ariamh ó shoin baisteadh Oidhche na Sifíní air, no bhí an áit uilig lán de na Sifíní a séideadh de na toighthe.
Bhí an fhairrge go fiadhanta sin gur thoinntigh sí na carraigeacha móra dhá thonna meadhchain aníos an leuna agus níor toinntuigheadh aon cheann aca ó shoin. Fuarthas na ceadtaí locheogaí Franncacha báighte ar an tráigh a bhí na gcomhnuidhthe sna carraigeacha fa'n fhairrge. Bhí na ceadtaí eisg na luighe tirim ar na leuntracha rith seachtmháine

Cáit Ní Cholla
An Seisíoch, Co. Dhún na nGall