Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar na preataí mar leas, agus corr uair cuirtear leathach ortha. Tarraingtear an t-aoileach le trucaill agus deántar dh á chuid de'n mhalach agus annsin spréidheann muid an t-aoileach eadar na driollanna. Nuair a bhíos sin deán ta deántar dhá leath de'n driall. Cuirtear an chuid is mó de na preata í i ndriollanna. Corr-uair deántar iomairí. Deántar na h-iomairí le spáid. 'Sé an dóígh a ghnidhtear é na cuirtear cuid de'n chreafóig sa mhullach ar leithead an iomaire. Deántar na driollanna le seisrigh. Bá ghnáthach leis na daoine úsaid a bhaint as seisreacha adhmaid fá thuairim deich mbliadhna a's fiche ó shoin. Ní dheántar úsaid asta anois.
    Nuair a bhíonn na daoine ag scoilteadh ghnídheann siad tr í nó ceithre scoilteáín de gach phreata. Nuair a bhíonn na daoine ag dípeáíl ghnídheann siad poll sa talamh le spáid agus cuirtear scoilteán isteach sa pholl.
    Nuair a bhíonn na preataí os cionn an talaimh cuirtear lán ortha. Fá thuairim sé seachtmhaine in a dhiaidh sin baintear na luibheanna asta. Nuair a bhíos sin deánta cuirtear an lán deireannach ortha. F á thuairim an fhad chéádhna ina dhiaidh sin cuirtear spray ortha leis an aicid a chongbháil ar shiubhal. Nuair a baintear na preataí
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Dhún na nGall