Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Teampall Ghallda atá i Ros na Cille anois. Bhí sé in a Shéipeál ag na Caitliocaigh i chead - uair acht baineadh díobhtha é. Tá tobar thall ins an Dumhaigh Mhóir darbh ainm tobar Naomh de Bheadóg. Níl paidir ar bith ag na daoine anois a bhaineann leis an Naomh.
    Ní bhaistear daoine ar bith de réir ainm an Naoimh ins an áít.
    Níl fhios ag na daoine cá h-uair a dtuiteann Féile an Naoimh seo. I gcolumhain an gheafta ins an Teampall Ghallda i Ros na Cille tá cloch agus dealbh cheann an Naoimh air. Bá ghnátach é a úsáíd mar shoitheach i gcomhair uisge choisreachta. D'fheach na Prodasdúnaigh le na bhriseadh acht chá dtiocfadh leó agus annsin d'fheach siad le h-aol a chur leis le na dheánamh comhthrom leis an chuid eile acht chá'n fhanfadh an t-aol suas dóbhtha. Tá an cloch ag gobadh amach ins an cholumhain go fóill.