School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. Bhí am amháin i bhFanad agus nuair a bheadh an sagart ar thuras fríd na bailte bheadh sgian agus gabhlóg leis in a phóca fá choinne feoil a ithe ins an teach a mbeadh sé ar thuras ann. Bhí sé i dteach uair amháin agus chuaidh fear chun faoiside aige. Chuir an fear a lámh i bpóca an t-sagairt i gan fhios do agus chuir sé an sgian agus an ghabhlóg in a phóca féin. Nuair a bhí an faoiside déanta ag an fhear smaointigh sé go deárn sé droch chleas. Dubhairt an fear leis an t-sagart, "Ghoid mé sgian agus gabhlóg. Seo dhuit-se iad," arsan fear. "Tabhair do'n té ar ghoid tú uaidh iad," arsan sagart. "Thairg mé do iad agus níor ghlac sé iad," arsan fear. "Coinnigh fhéin iad," arsan sagart.
    Mícheál Mac an t Saoir
    Cúl an Doire, Co. Dhún na nGall
  2. Bhí fear darb ainm Paidí Shearlaí ann uair amháin agus bhí sé rud beag ar seachrán. Bhí sé ag obair i gcuibhreann lá amháin agus bhí an cuibhreann lán carraigeacha. Tháinig an