Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    luaidhtear ainm an Naomh seo le tobar Duimhche Móire. Níl aon phaidir ag na daoine a bhaineann le naomh De Bheadóg. Ní bhaistear aon leanbh d'ainm an Naomh san áit. Níl fhíos ag na daoine cá dé'n lá a dtuiteann Féile na Naoimh air.
  2. Is é Naomh De Bheadóg naomh patrún an cheanntair seo. Níor chuala mé go rabh mainistir no teampall ar bith aige acht tugadh séipéal Naomh De Bheadóg ar an t-séipéal atá i Ros-na-Cille. Séipéal Gallda atá ann anois acht ba séipéal Caitliceach a bhí ann ar dtús acht tugadh do na Prodasdunaigh é. Deirtear go bhfuil cloch i gcolumhan an gheafta agus gur dealbh chinn an Naoimh atá ann. Níl muid ró-chinnte fa seo.
    Níor chuala mé fá miorbhuiltí ar bith a rinne an Naomh. Síleann na daoine gur cuireadh an naomh ins an roilig atá i n-aice an t-séipeáil atá i Ros-na-Cille. Tugadh Cluain De Bheadóg mar ainm ar an Pharóiste seo in a dhiaidh. Tá tobar beannuighte ins an Dumhaigh Mhóir agus is tobar Naomh De Bheadóg an t-ainm atá. Níor chuala mé paidir ar bith ag na sean daoine a bhaineas leis an naomh
    Máire Ní Cheallachain