Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Go ndeánaidh Dia mhaith ar Phaidí Shallaí as Baile Úr eisean a ndeánadh tubáin, piginí , stopaí agus siltheáin adhmaid fadó. Fád as bhí Páidí ann le gugáin a dheanamh ní bhéádh na mná cráidhte ag iarraidh aire a thabhairt dó na cupaí agus do na babhlaí. Bhí na gugáin aca in áít na mbabhlaí. Baintí usáid as na pigíní in áit mias. Rud matih amháin fá Phaidí nach rabh sé daor.
    "An capall bán" a tugtaoi ar an t-suidheachan s'aige. Stól bheag agus draer ar cheann amháin de a bhí san chapall bhan. Bheireadh sé leis an capall bán agus na pronnsaí tógála chuig an teach ina mbiodh sé ag obair. Seastán a bhí ins na pronnsaí tógala (?) ina chuireadh sé cláracha an tubáin ina a seasamh.
    Bhí a lán uirlisí oibre aige, sgian tarraingte, leis na taobhanna a dheánadh rud beag cuartha, seag, leis an admad a dheanadh dóigh ar mhaith leis nó lé na gheárradh, plana leis an admad a dheanadh mín agus bhí tarrachair le puill a chur a gcluasa an tubáin. Bhí a lan uirlisí eile aige mar meannaidh, casúr, agus seiseál.
    Acht tá Páidí marbh anois agus
    Máire Ní Bheaglaoich