Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. Sean- Scéal: Na Sidheóga agus an Póta Bráchan
    Bhí fear ann am amhaín agus bí sé amuigh oidhce amhaín ag cuartadh a béach. Bí sé ag dul frídh cuibrinn agus mhóchuig sé cainnt ag cúl crann caorainn a bí in aice léis. Le sin chonnaic sé mar sil sé a bhéach feín ar léim re an a dhruim cóinne tonntughadh ar an an bháile. Acht cha rachadh an béach níor fuide do acht thoruigh sé ag ráchtáil dhare fán chrann. Ní raibh i bhfad go dtí go rabh sgársa mór béirig le féiceáil aige agus sideog ag marcáidheacht ar gach ceann aca. Ní rabh i bhfad ainnsin gur imthigh siad léobhtha an fear ar uile.
    Sa dheireadh
    Tháinig siad fhad le teach in a rabh fear ag deánain póitin. Bhí bean an toighe ag deánin bráchan nuair a shroíc siad an teach. D'iarr na sidheóga ar an fear a dhul isteach as an buidéal póintin a bhí ar an dreisiúr a ceannacht uadh fear an toighe. Thug siad an t-airgead do agus chuiagh se isteach. Nuair a chonnaic bean an toighe an fear choimhigeach ag teacht isteach, fuair sí gréim ar an bhuideál as chaith sí an bráchan. Thosaigh fear an toighe a bhagart uirthí cionnus seo a deánin. Annsin d'innis an fear uile a gnoithe do. D'imtigh fear an tighe
    Cáit Ní Bhuidhe
    Glengillagrana High, Co. Dhún na nGall