Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

1. Sean - Scéal.
    Bhí fear i dTuam uair amháin darbh ainm Seán Éoin Bhig. Bhí sé ag obair ar abhainn Leacaigh. Bhí siad ag glanadh an abhainn le bealach a deánamh dó’n bhradan. Bhí fear darbh ainm Coirneál Cobheintrí mar ceannus ar an abhainn. Lá amháin bhí se ag siubhail thart fá’n abhann agus chonnaic sé Seán ina sheasamh agus gan é féin a fhluichfadh mórán agus bhagair sé air. Nuair a d’imthigh sé dubhairt seán an díogbhail sin go mbrisfidh sé a mhuineál. Uair na dhiaidh sin bhí an Coirneál Cobheintrí na sheasamh ar cloich agus thuit sé agus bhris sé a mhuineál. Shíl Seán annsin gur cionnus gur dhubhairt seisean an mionna gur thuit sé. Bhí Seán tugtha do mionna cia b’r bith.
    Sean - Scéal.
    Bhí fear ag ‘ul fríd Ghlascú uair amháin agus bhí braon maith ólta aige. Chuaidh sé isteach go dtí an teach Ósta agus luighe sé ar na stáirighe agus thuit sé na codladh. Ghoideadh na bróga de. Nuair a mhuscail sé cha rabh fhios aige caidé le deánamh nó rachadh sé amach ar an sráid cosnochtuighe bearfaidh air. Smaoitigh sé ar teach in dheas do agus fuair sé bróga annsin acht bhí siad ró bheag. Acht chuir sé faoi na ascair iad chuaidh sé amach agus dubhairt sé go rabh paire aige acht bhí siad ró bheag. (Feach ar an dara leathanach)
    Cáit Ní Bhuidhe
    Glengillagrana High, Co. Dhún na nGall