Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Cúpla lá roimh an Nodlaig ins an bhliadhain 1894 bhí oidhche doineann ann. Oidhche na gaoithe móire a bheir ba daoine air nuair a bhíonn siad ag tracht air anois.
    Ní fhaca siad comharthaí ar lith go rabh an doineann ag teacht ach ag am luighe d'éirigh an ghaoth agus i gcionn tamail thoisigh an tairneach agus an soillse. I n-áit socrughadh mar bhí an oidhche ag dul thart bhí sé ag éirighe níos measa agus bhí an ghaoth ag éirghe níos laidre de réir nar bhí sí ag séideadh. D'fhan sé mar sin go teacht an lae lá thar na mhárach.
    Ar maidin bhí an ceann séidhte de chomhair achan teach ar an Ghleann Árd agus i gCoill. Bhí mórán crann leagtha trasna na mbealaigh móra agus bhí mórán trioblóide annsin do na daoine. Cha déarn an soillse dochar ar bith fá'n áit seo.
    1. próisis agus feiniméin
    Eithne Ní Cheallaigh