Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá me cinnte go bhfuil cuid mhaith daoine annseo anocht a chualaidh iomradh ar an ridire Conyngham agus an scrios agus an dún-mharbadh a rinne sé ar na mnaibh, na paistibh agus na sean-fhearaibh Arainn Mhoir ins an bliadhain 1653. Chualaidh sibh fosta, tá me ag smaointeadh, fa Aod Bhán, as Arainn Mhóir, agus Séamus Cronn, as an Bhaoghalach agus an dóigh a lean siad Conyngham, agus an dóigh a mharbh siad e ag Dhoire Airt comhgarach leis an teamp-all galda ag an bhaile mór. O'n lá sin go dtí an lá indiu tá thaidhbhse Conyngham a bheith le feiceal in aice leis an áit a mharbhadh e, corr am anois agus arais. Tcidhfidh duine é, agus annsin a gcionn tamaill bhig eile duine eile, agus b'feidir ni fheiceas duine ar bith e go cionn roinnt mór bhliadhain.
    Is iomdha oidhche a d'eist me le na sean-dhuine ag tracht ar Chonyngham agus a thaidhbhse nuair a bhí me bheag agus mise 'mo shuidh i gcorr na teineadh ins na h-oidhcheannaí fhada gheimhridh. Tá cuimhne maith agam ar seanbhean a bhí 'na comhnuidhe cois dhorais linn. Máire Nic Shuibhne an t-ainm a bhí uirthí. Fuair sí bás nuair a bhí mise fa thuarim ocht mbliadhna de aois. Acht mar sin féin tá an sgéal a d'innis sí fa dtaobh da an am a bhfaca sí taidhbhse Conyngham comh geal ann mo ceann indiu as an chéad lá a chualaid mé e. Bhí Máire iontach sean nuair a fuar sí bas. Deir mo mhathair go rabh sí níos mo no 90 bhliadhna, bhí sí óg nuair a chonnaic sí an taidhbhse, 25 bliadhna no
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)