Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí eagla mo shaoth orm acht thainic me chugham féin roimh a bhfad agus shiubhal mé a bhaile níos gaiste an oidhche no rinne me ariamh. Cha dtáinic rud ar bith eile orm an oidhche sin acht bhí athas an dhomhain orm nuair a fuair me isteach san tigh.
    O'n na sgéalta seo tá se saillear do dhuine ar bith go bhfuil taidhbhseannaí ann agus níl a dhath a mhaith a rad nach bfuil.

(Chualaidh mé leir sgealta eile fa daobh do thaidhbhse o na sean-daoine a bhí ann nuair bhí mise mo ghasur bheag. Níl mé ag scríobhadh síos móran díobta, - cupla ceann - go dteisteann siad an seort sgéalta a badh gnathach le na sean daoine a bheith ag innse thart fa cladach an teineadh ar na h-oidhcheannaí ghairbh geimridh 50 bliadain ó sion)
  2. Bhí fear, dar ainm Feargal Magfhionnghaile, na chomhnuidhe cois dorais dúinn, nuair a bhí mise beag. Badh gnathach leis a theacht isteach ag Áirneal i dtigh sagainne cupla oidhche achan seachtmhain nuair a bheadh an geimhreadh ann. Is iomdha sgéal deas a bhí ag Fheargal, agus leóga, bhí se ábalta iad a innse go bréagh deas. Shaoilfea gur léightheoireacth as leabhar a bhí sé ag deanamh. Béadh athás an domhain orm nuair a thiocfadh sé ní bhí fhios agam go mbead sgealtaí againn súl a d'imthigh sé agus sin an rud a badh mhaith liom agus 'ach a'n sgafaire eile de mo sheort.
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)